Nieuws

06 april 2023

Eerst vertrouwen, dan verbouwen

Saskia Kramer is projectleider bij de gemeente Nissewaard. Ze helpt bewoners bij het verduurzamen van hun woning. “Vorig jaar hielpen we bewoners door het uitdelen van energieboxen met energiebesparende producten, gaven we op veel scholen voorlichting en hebben we een energiecoach aangenomen. Ook dit jaar is onze energiecoach beschikbaar voor alle inwoners van Nissewaard. Daarnaast gaan we ons dit jaar richten op het isoleren van woningen met energielabels D, E, F en G. Dat zijn er in Nissewaard ongeveer 3.000.”

Vouchers
“We startten ook een pilot om Verenigingen van Eigenaren te helpen met het verduurzamen van hun woningen. Daarnaast hebben we ruim 800 vouchers uitgedeeld aan bewoners met een individuele inkomenstoeslag. Die kunnen ze inwisselen voor cadeaubonnen van 300 euro voor energiezuinig witgoed. En samen met Stichting Buurkracht en Stichting Samen voor Inwoners starten we binnenkort in De Akkers met een project waarbij buren elkaar een handje helpen.” 

Naar de mensen toe
“We voeren campagne onder het motto ‘Wij.Doen.Groen’. Onder die naam vallen al onze duurzame initiatieven. We hopen dat bewoners zo sneller herkennen dat we ze op allerlei manieren helpen met onder andere energie besparen. Maar we komen niet overal zo maar binnen. Het blijft soms lastig om bewoners te bereiken. Dus moeten we ervoor zorgen dat we iets te bieden hebben waardoor bewoners vertrouwen krijgen. Dan pas kunnen we bewoners helpen met het verduurzamen van hun woning. Onze energiecoach is de spin in het web bij deze aanpak. Samen met zeven vrijwilligers helpt hij bewoners op weg. Nieuwe huurders van corporatiewoningen krijgen van ons een welkomstkaartje zodat ze meteen kennis kunnen maken met een van onze energiecoaches.”

Financiële coach
“Iedereen in Nissewaard kan een beroep doen op onze energiecoaches. Inwoners met een energietoeslag hebben daarnaast nog recht op een gratis energiebesparende producten die, als het nodig is, direct kunnen worden aangebracht. Denk daarbij aan radiatorfolie, tochtstrips, energiebesparende douchekoppen. Als een bewoner het ook op andere vlakken moeilijk heeft, hebben we nog een financiële coach die samen met de energiecoach op bezoek kan komen om bewoners te helpen.”

Voorne aan zee
We sluiten af met goed nieuws voor de rest van Voorne-Putten. Want Saskia gaat ook in Voorne aan Zee aan de slag met het isolatieprogramma: “De ervaringen die ik in Nissewaard heb opgedaan, ga ik uiteraard inzetten in Voorne aan Zee. Maar ook daar zal het niet vanzelf gaan. We moeten eerst het vertrouwen winnen. Dan pas kunnen we samen gaan verduurzamen.”

Ook aan de slag?
Woon je in Nissewaard en wil je je woning verduurzamen? Neem dan contact op met de energiecoach.
Woon je in Voorne aan Zee en wil je je woning verduurzamen? Neem dan contact op met de energiefixers.

Energiek Voorne-Putten logo

Voorne-Putten werkt mee aan de energietransitie. We besparen energie  en gaan stap voor stap over op een duurzame energievoorziening. En we zoeken in plaats van aardgas naar andere, duurzame manieren om onze huizen en gebouwen te verwarmen.
We zijn op weg!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

© Ontwerp & realisatie CreatieCentrale