In 2019 heeft de energieregio het Energieperspectief 2050 opgesteld. Het Energieperspectief 2050 geeft een gezamenlijk toekomstbeeld van hoe de energieregio in 2050 wil wonen en werken. Het geeft inzicht in hoe er voor iedereen naar een betrouwbare, schone en veilige energievoorziening kan worden toegewerkt, maar ook hoe deze energievoorziening kan worden ingepast in ons landschap.
Denk bijvoorbeeld aan zonnevelden en windmolens. Hierbij houdt de energieregio rekening met de natuurlijke waarden van ons landschap. De 23 gemeenten, 4 waterschappen, de provincie Zuid-Holland en netbeheerders hebben ruim een jaar samengewerkt aan de totstandkoming van het Energieperspectief 2050.
1 juni 2020
Energieregio's leveren hun concept-RES in bij het NP RES
1 oktober 2020
Volksvertegenwoordigers binnen de Energieregio Rotterdam-Den Haag leveren hun wensen en bedenkingen op de concept-RES aan bij de energieregio
31 maart 2021
RES 1.0 gereed en start besluitvormingsproces
1 juli 2021
Energieregio's leveren hun definitieve RES, oftewel de RES 1.0 in bij het Nationaal Programma RES
Bekijk hier de volledige planning van het Nationaal Programma RES
De Energieregio Rotterdam-Den Haag heeft op 1 juni haar concept-RES ingeleverd bij het Nationaal Programma RES (NP RES). De 23 gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemeen besturen van de 4 waterschappen hebben voor 1 oktober 2020 hun ‘wensen en bedenkingen’ op de concept-RES meegegeven aan de Energieregio Rotterdam-Den Haag. De energieregio heeft de wensen en bedenkingen op de concept-RES meegenomen bij het maken van de definitieve RES, de zogenaamde RES 1.0.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Nationaal Programma RES hebben de concept-RES’en van de 30 energieregio’s geanalyseerd. Uit deze analyse blijkt dat de regio's goed op weg zijn en op koers liggen om de landelijke doelstelling voor 2030 te halen. Namelijk het opwekken van 35 TWh aan duurzame energie op het land.
Lees hier meer over analyse van het PBL en het NP RES
De RES 1.0 van de regio Rotterdam-Den Haag is dus van een groot aantal gemeenten, waterschappen en provincie. De vier gemeenten op Voorne-Putten hebben binnen deze RES hun eigen wensen, uitgangspunten en voorwaarden. Deze zijn verwoord in een notitie die samen met de RES 1.0 is voorgelegd aan de gemeenteraden.
Voorne-Putten werkt mee aan de energietransitie. We besparen energie en gaan stap voor stap over op een duurzame energievoorziening. En we zoeken in plaats van aardgas naar andere, duurzame manieren om onze huizen en gebouwen te verwarmen.
We zijn op weg!
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.